Mikrobiološki praktikum

Студијски програм: Мастер професор биологије

Назив предмета: MИКРОБИОЛОШКИ ПРАКТИКУМ

Наставник: др Драган Радновић

Статус предмета: изборни

Број ЕСПБ: 6

Услов: Положен испит из Опште микробиологије

Циљ предмета:

Ослањајући се  на претходно стечена знања из хемије, микробиологије, биологије алги и гљива, предмет има за циљ  упознавање студената са принципима и поступцима рада у микробиолошкој лабораторији.

Исход предмета:

Након успешно реализованих предиспитних и испитних обавеза студент може да:

(а) разуме и објасни основне принципе рада и понашања у микробиолошкој лабораторији, (б) размишља микробиолошки и да самостално ради у микробиолошкој лабораторији.

Садржај предмета

Теоријска настава

Упознавање са радом и основним алгоритмима понашања у микробиолошкој лабораторији. Анализа и утврђивање основних процедура у случају акцидентних ситуација у лабораторији. Упознавањем са термином стерилизације и основни принципи који се користе у контроли раста микроорганизама. Микроскоп и микроскопирање и микробиолошки препарати. Основни принципи техника изолације и гајења микроорганизама. Врсте хранљивих подлога које се користе за лабораторијско гајење бактерија. Основна својства и технике изолације појединих бактеријских родова и врста које су од посебног значаја са становишта санитарних анализа намирница. Карактеризација бактеријских изолата на основу морфологије ћелија и њихових биохемијских и молекуларних својстава. Одржавање и чување бактеријских култура.

 

Практична настава

Припрема и стерилизација хранљивих микробиолошких подлога, посуђа и прибора неопходног за рад у лабораторији. Инокулација различитих узорака намирница на припремљене хранљиве подлоге. Очитавање разултата добијених гајењем бактерија у лабораторији. Опис морфологије израслих колонија. Прављење нативних и бојених препарата од изолованих бактеријских култура. Мерење величине микроорганизама уз помоћ микроскопа. Ишчишћавање бактеријских изолата. Припрема и инокулација хранљивих подлога за одређивање биохемијских особина изолованих бактерија. Очитавање резултата биохемијских својстава и детерминација бактерија до рода коришћењем одговарајућих кључева за детрминацију.  Упознавање са поступцима гајења микробиолошких култура и опис културелних особина на косом агару. Припрема инокулума бактеријског изолата и одређивање антибиограма Кирбѕ Бауер методи. Конзервација бактеријске културе за колекцију култура микроорганизама.

Литература

  1. Kneževič-Vukčević, J., Simić, D. (1997): Metode u mikrobiologiji. I deo. Praktikum. Univerzitet u Beogradu. ISBN 8670780089
  2. Škrinjar, M. (2001): Mikrobiološka kontrola namirnica. Tehnološki fakultet. Univerzitet u Novom Sadu. Tehnološki fakultet.
  3. Јарак, М., Ђурић, С. (2004): Практикум из микробиологије. Универзитет у Новом Саду, Пољопривредни факултет, Нови Сад.
  4. Gајин, С., Матавуљ, М., Гантар, М. (1987): Основи микробиологије, нижих биљака и гљива, Практикум.

Универзитет у Новом Саду, Природно-математички факултет, Нови Сад.

 

 

Број часова активне наставе

Теоријска настава: 1

Практична настава: 4(ДОН)

Методе извођења наставе: Вежбе се изводе практично у лабораторији.

Оцена знања (максимални број поена 100)

Предиспитне обавезе

поена

Завршни испит

Поена

практична настава - присуство

5

усмени

50

семестрални тестови

35

 

 

семинар-и

10