Студијски програм: Мастер професор биологије
|
Назив предмета: MИКРОБИОЛОШКИ ПРАКТИКУМ
|
Наставник: др Драган Радновић
|
Статус предмета: изборни
|
Број ЕСПБ: 6
|
Услов: Положен испит из Опште микробиологије
|
Циљ предмета:
Ослањајући се на претходно стечена знања из хемије, микробиологије, биологије алги и гљива, предмет има за циљ упознавање студената са принципима и поступцима рада у микробиолошкој лабораторији.
|
Исход предмета:
Након успешно реализованих предиспитних и испитних обавеза студент може да:
(а) разуме и објасни основне принципе рада и понашања у микробиолошкој лабораторији, (б) размишља микробиолошки и да самостално ради у микробиолошкој лабораторији.
|
Садржај предмета
Теоријска настава
Упознавање са радом и основним алгоритмима понашања у микробиолошкој лабораторији. Анализа и утврђивање основних процедура у случају акцидентних ситуација у лабораторији. Упознавањем са термином стерилизације и основни принципи који се користе у контроли раста микроорганизама. Микроскоп и микроскопирање и микробиолошки препарати. Основни принципи техника изолације и гајења микроорганизама. Врсте хранљивих подлога које се користе за лабораторијско гајење бактерија. Основна својства и технике изолације појединих бактеријских родова и врста које су од посебног значаја са становишта санитарних анализа намирница. Карактеризација бактеријских изолата на основу морфологије ћелија и њихових биохемијских и молекуларних својстава. Одржавање и чување бактеријских култура.
Практична настава
Припрема и стерилизација хранљивих микробиолошких подлога, посуђа и прибора неопходног за рад у лабораторији. Инокулација различитих узорака намирница на припремљене хранљиве подлоге. Очитавање разултата добијених гајењем бактерија у лабораторији. Опис морфологије израслих колонија. Прављење нативних и бојених препарата од изолованих бактеријских култура. Мерење величине микроорганизама уз помоћ микроскопа. Ишчишћавање бактеријских изолата. Припрема и инокулација хранљивих подлога за одређивање биохемијских особина изолованих бактерија. Очитавање резултата биохемијских својстава и детерминација бактерија до рода коришћењем одговарајућих кључева за детрминацију. Упознавање са поступцима гајења микробиолошких култура и опис културелних особина на косом агару. Припрема инокулума бактеријског изолата и одређивање антибиограма Кирбѕ Бауер методи. Конзервација бактеријске културе за колекцију култура микроорганизама.
|
Литература
- Kneževič-Vukčević, J., Simić, D. (1997): Metode u mikrobiologiji. I deo. Praktikum. Univerzitet u Beogradu. ISBN 8670780089
- Škrinjar, M. (2001): Mikrobiološka kontrola namirnica. Tehnološki fakultet. Univerzitet u Novom Sadu. Tehnološki fakultet.
- Јарак, М., Ђурић, С. (2004): Практикум из микробиологије. Универзитет у Новом Саду, Пољопривредни факултет, Нови Сад.
- Gајин, С., Матавуљ, М., Гантар, М. (1987): Основи микробиологије, нижих биљака и гљива, Практикум.
Универзитет у Новом Саду, Природно-математички факултет, Нови Сад.
|
Број часова активне наставе
|
Теоријска настава: 1
|
Практична настава: 4(ДОН)
|
Методе извођења наставе: Вежбе се изводе практично у лабораторији.
|
Оцена знања (максимални број поена 100)
|
Предиспитне обавезе
|
поена
|
Завршни испит
|
Поена
|
практична настава - присуство
|
5
|
усмени
|
50
|
семестрални тестови
|
35
|
|
|
семинар-и
|
10
|
|
|
|
|
|
|
|
|