Студијски програм: Мастер професор биологије
|
Назив предмета: БИОХЕМИЈА ХРАНЕ И ИСХРАНЕ
|
Наставник: др Јелена Пураћ
|
Статус предмета: изборни
|
Број ЕСПБ: 5
|
Услов: одслушан предмет Биохемија
|
Циљ предмета
Циљ предмета је: (1) да студенти стекну основно знање о хемијском саству хране, трансформацији током метаболичких процеса и биохемијском дејству састојака; (2) да омогући студентима да разумеју процесе који се догађају као последица чувања и прераде хране; (3) да се студенти упознају са савременим схватањма здраве хране и правилне исхране која су оријентисана на превенцију болести изазваних погрешним начином исхране.
|
Исход предмета
Након успешног завршетка овог курса судент је у стању да: (1) демонстрира знање о хемијском саставу хране, трансформацији током метаболичких процеса и биохемијском дејству састојака; (2) разуме процесе који се догађају као последица чувања и прераде хране; (3) демонстрира знање о савременим схватањима здраве хране и самостално врши процену и примену правилне исхране.
|
Садржај предмета
Теоријска настава
Изучаваће се нутријенти у хуманој исхрани, енергетски садржај хране и енергетски баланс. Макронутријенти. Микронутријенти. Витамини и витаминима сличне супстанце. Есенцијалне масне киселине и есенцијалне аминокиселине. Антиоксиданти. Додаци исхрани. Структура и дневне потребе у исхрани, пирамида намирница у здравој исхрани. Болести повезане са исхраном (дијабетес, болести бубрега, болести срца). Неадекватна исхрана (малнутриција). Лабораторијски тестови за процену нутритивног статуса. Функционална храна и нутрацеутици. Пробиотици и пребиотици. Додаци храни (адитиви). Молекуларна биологија у производњи хране. Генетски модификована храна. Токсини у храни.
Практична настава
У оквиру практичне наставе студенти бирају понуђену или сами предлажу тему за семинарски рад, који самостално пишу, припремају презентацију и пред осталим студентима излажу и заједнички дискутују.
|
Литература
- Презентације предавања, текстови и припремни материјал обезбеђени од стране предавача.
- Новаковић Б., Миросављев M. и Јевтић M., Хигијена исхране. Медицински факултет, 2002.
- Мирић М. и Шобајић С., Здравствена исправност намирница. Завод за уџбенике и наставна средства, 2002.
- Јашић М. и Бегић Л., Биохемија хране. Универзитет у Тузли, 2008.
Помоћна литература
- Sanders T. and Emery P., Molecular basis of human nutrition. CRC Press, 2003.
- Smolin L.A. and Grosvenor M.B., Nutrition: science and applications. Saunders college publishing, 2000.
- Temple N.J., Wilson T. and Jacobs D.R.Jr., Nutritional health: strategies for disease prevention. Springer Science & Business Media, 2012.
|
Број часова активне наставе
|
Теоријска настава: 2
|
Практична настава: 2
|
Методе извођења наставе: Предавања, консултације, e-learning
|
Оцена знања (максимални број поена 100)
|
Предиспитне обавезе
|
поена
|
Завршни испит
|
поена
|
активност у току предавања
|
5
|
писмени испит
|
60
|
семинар-и
|
35
|
|
|
|
|
|
|
|