Садржај предмета
Теоријска настава
Економски значај биљака, Јестиве самоникле биљке. Медоносне биљке. Зачинске биљке. Лековите биљке. Житарице и махунарке у исхрани. Воће и поврће у исхрани. Употреба биљака у текстилној индустрији. Биљке у индустрији парфема и ароматичне биљке. Украсне самоникле биљке. Употреба дрвенастих биљака. Индустријске биљке и уљарице. Биљке као извори биодизела. Биљке из фамилије Alliaceae у исхрани. Биљке из фамилије Apiaceae у исхрани. Биљке из фамилије Asteraceae у исхрани. Биљке из фамилије Chenopodiaceae у исхрани. Биљке из фамилије Fabaceae у исхрани. Биљке из фамилије Polygonaceae у исхрани. Биљке из фамилије Cucurbitaceae у исхрани. Биљке из фамилије Rosaceae у исхрани. Биљке из фамилије Solanaceae у исхрани. Биљке из фамилије Brassicaceae у исхрани. Биљке из фамилије Poaceae у исхрани.
Практична настава
Упознавање са основним одликама одређених група на примеру врста.
|
Литература
1. Јанчић, Р. (2008): Економска ботаника.Завод за уџбенике, Београд.
2. Игић, Р., Вуков, Д., Божин, Б., Орловић, С. (2010): Лековите биљке. “Врело “. Нови Сад
3. Јанчић, Р., Анђелковић, Р. (2004): Домаће зачинске биљке. Службени лист СЦГ, Београд.
4. Вукићевић, Е. (1974): Декоративна дендрологија, ИЦС, Београд.
5. Grlić, Lj. (1990): Enciklopedija samoniklog jestivog bilja. August Cesarec, Zagreb.
|