Sistematika algi i gljiva

Студијски програм: Дипломирани еколог

Назив предмета: Систематика алги и гљива

Наставник: др Маја Караман

Статус предмета: обавезни

Број ЕСПБ: 7

Услов:

Циљ предмета:

Упознавање са местом алги и гљива у систему живог света, са филогенетским сродностима у овиру нижих таксономских категорија. Упознавање са њиховом елементарном функционалном грађом и метаболизмом у циљу разумевања њиховог значаја и улоге у природи и за човека и оспособљавања студената за детерминацију до виших таксономских категорија.

Исход предмета:

Савладана неопходна основна знања о морфо-анатомским одликама алги и гљива као основи за класификацију и о њиховом значају у екосистему и  биотехнологији.

Садржај предмета

Теоријска настава

Кроз наставу на овом курсу студенти се упознају са модерним концептом места алги и гљива у систему живог света, њиховим филогенетским развојем и сродностима у оквиру основних таксономских група, са њиховом морфологијом, функционалном грађом, биохемијом и физиологијом, развићем, генетиком и еволуцијом  као основом за систематско класификовање ових организама, кроз наставне целине: Кратак историјат развоја систематике микроорганизама и однос таксономије микроорганизама са другим научним дисциплинама; Упоредни приказ морфологије, функционалне грађе и размножавања алги, гљива и лишајева као основа систематике; Одлике метаболизма и специфичности генетике алги и гљива као основа систематике. Екологија и систематика; Значај алги и гљива у природи и за човека: патогеност, микроорганизми у медицини, ветерини, заштити биља, фармацији; биодеградације; Биотехнолошка примена алги и гљива: производња хране, биотрансформације, ферментациона индустрија, биоактивни агенси и алге и гљиве у заштити животне средине.

Практична настава

Упознавање са начином рада и понашања, посуђем, прибором и апаратима у лабораторији. Прављење препарата и гајење алги и гљива у лабораторијским условима. Микроскопирање и упознавање са морфологијом алги, гљива и лишајева и стицање базичних знања неопходних за изоловање, чување у хербару и лабораторијским условима, култивисање и препарисање као основе за експериментални рад и разумевање својстава алги и гљива која су у основи поступака детерминације и класификације ових организама.

Литература

Славка Гајин, Милан Матавуљ, Мирослав Гантар (1987): Основи микробиологије, нижих биљака и гљива, Практикум, Универзитет у Новом Саду, Природно-математички факултет, Нови Сад.

Блаженчић Ј. (2007): Систематика алги. ННК Интернационал, Београд. ISBN 9788683635672.

Ранковић Б. (2003): Систематика гљива. Природно-математички факултет, Крагујевац. ISBN 8681829505.

Презентације (ppt) и сажеци (аутлајни) предавања

Број часова  активне наставе

Теоријска настава: 3

Практична настава: 3+0+0

Методе извођења наставе

Предавања, лабораторијске вежбе, семинарски рад и консултације.

Оцена знања (максимални број поена 100)

Предиспитне обавезе

поена

Завршни испит

поена

активност у току предавања

2

писмени испит

10

практична настава

30

усмени испит

10

колоквијуми

48