Kvalitet vode za piće

Студијски програм : Дипломирани еколог

Назив предмета: Квалитет воде за пиће

Наставник: Божо Далмација, Јасмина Агбаба

Статус предмета: изборни

Број ЕСПБ: 8

Услов: -

Циљ предмета

Упознавање студента са хемијским, микробиолошким, биолошким и здравственим аспектом воде за пиће. Овладавањем са технологијом припреме воде за пиће.

Исход предмета

По завршетку курса студент би требало да уме да контролише припрему и дистрибуцију воде за пиће.

Садржај предмета

Теоријска настава

Изучавају се следеће области: ресурси воде за пиће; хемијски аспект воде за пиће; микробиолошки, биолошки и здравствени  аспект воде за пиће; контрола квалитета воде за пиће; сепарационе методе за припрему воде за пиће (таложење, филтрација и мембранска сепарација); хемијске методе припреме воде за пиће (коагулација и флокулација, оксидациони процеси, примена озона, унапређени оксидациони процеси); дифузионе методе у припреми воде за пиће; дезинфекција воде; оксидациони нуспродукти; уклањање специфичних органских и неорганских материја из воде за пиће; флаширање воде. На крају, кроз примере из праксе проверавање и утврђивање стеченог знања.

Практична настава

Рачунске вежбе из области одређивање токсичности хемијских супстанци у води за пиће, таложења и флитрације, дифузионих метода у припреми воде за пиће. Експериментално одређиванје токсичних метала и токсичних органских материја. Микробиолошка и биолошка анализа воде за пиће. Контрола квалитета воде за пиће. Експериментално одређивање технолошких перформанси мембранске филтрације. Хемијске методе у припреми воде за пиће. Дифузионе методе у припреми воде за пиће. Дезинфекција воде. Одређивање дезинфекционих нуспродуката. Експериментално одређивање технолошких параметара уклањања гвожђа и мангана из воде за пиће.

Литература

Агбаба Ј., Далмација Б., Бечелић-Томин М., Тубић А.: Квалитет воде за пиће (уџбеник), Природно-математички факултет, Департман за хемију, биохемију и заштиту животне средине, 2014.

Далмација М., Малетић С., Агбаба Ј., Далмација Б., Молнар Ј., Угарчина Перовић С., Томашевић Д.: Практикум из квалитета воде за пиће, Природно-математички факултет, Департман за хемију, биохемију и заштиту животне средине, 2013.

Помоћна литература:

Далмација Б., Агбаба Ј., Клашња М. (Ед.): Савремене методе у припреми воде за пиће, Природно-математички факултет, Нови Сад, 2009.

Далмација Б., Агбаба Ј., Петровић О. (Ед.): Вода и биофилм, Природно-математички факултет, Нови Сад, 2007.

Далмација Б., Агбаба Ј. (Ед.): Контрола квалитета воде за пиће, Природно-математички факултет, Нови Сад, 2006.

Далмација Б., Агбаба Ј., Клашња М. (Ед.): Дезинфекција воде, Природно-математички факултет, Нови Сад, 2005.

Глигорић М.: Припрема воде за пиће, Технолошки факултет, Зворник, 2010.

Број часова  активне наставе

Теоријска настава: 3

Практична настава: 2+2+0

Методе извођења наставе

Предавања, лабораторијске вежбе, теренске вежбе, рачунске вежбе, консултације.

Оцена  знања (максимални број поена 100)

Предиспитне обавезе

поена

Завршни испит

поена

активност у току предавања

10

писмени испит

20

практична настава

20

усмени испт

15

колоквијум-и (2 колоквијума)

20

 

 

семинарски рад

15