Садржај предмета
Теоријска настава
Изучавају се следеће области: ресурси воде за пиће; хемијски аспект воде за пиће; микробиолошки, биолошки и здравствени аспект воде за пиће; контрола квалитета воде за пиће; сепарационе методе за припрему воде за пиће (таложење, филтрација и мембранска сепарација); хемијске методе припреме воде за пиће (коагулација и флокулација, оксидациони процеси, примена озона, унапређени оксидациони процеси); дифузионе методе у припреми воде за пиће; дезинфекција воде; оксидациони нуспродукти; уклањање специфичних органских и неорганских материја из воде за пиће; флаширање воде. На крају, кроз примере из праксе проверавање и утврђивање стеченог знања.
Практична настава
Рачунске вежбе из области одређивање токсичности хемијских супстанци у води за пиће, таложења и флитрације, дифузионих метода у припреми воде за пиће. Експериментално одређиванје токсичних метала и токсичних органских материја. Микробиолошка и биолошка анализа воде за пиће. Контрола квалитета воде за пиће. Експериментално одређивање технолошких перформанси мембранске филтрације. Хемијске методе у припреми воде за пиће. Дифузионе методе у припреми воде за пиће. Дезинфекција воде. Одређивање дезинфекционих нуспродуката. Експериментално одређивање технолошких параметара уклањања гвожђа и мангана из воде за пиће.
|
Литература
Агбаба Ј., Далмација Б., Бечелић-Томин М., Тубић А.: Квалитет воде за пиће (уџбеник), Природно-математички факултет, Департман за хемију, биохемију и заштиту животне средине, 2014.
Далмација М., Малетић С., Агбаба Ј., Далмација Б., Молнар Ј., Угарчина Перовић С., Томашевић Д.: Практикум из квалитета воде за пиће, Природно-математички факултет, Департман за хемију, биохемију и заштиту животне средине, 2013.
Помоћна литература:
Далмација Б., Агбаба Ј., Клашња М. (Ед.): Савремене методе у припреми воде за пиће, Природно-математички факултет, Нови Сад, 2009.
Далмација Б., Агбаба Ј., Петровић О. (Ед.): Вода и биофилм, Природно-математички факултет, Нови Сад, 2007.
Далмација Б., Агбаба Ј. (Ед.): Контрола квалитета воде за пиће, Природно-математички факултет, Нови Сад, 2006.
Далмација Б., Агбаба Ј., Клашња М. (Ед.): Дезинфекција воде, Природно-математички факултет, Нови Сад, 2005.
Глигорић М.: Припрема воде за пиће, Технолошки факултет, Зворник, 2010.
|