Исход предмета:
Након успешно реализованог испита студент може да:
- познаје разлике у грађи вегетативних и репродуктивних органа појединих група економски значајних биљака, које одређују њихову економску важност
- спозна значај анатомских карактеристика који су од важности у програмима оплемењивања биљака
- разуме везу између анатомских параметара биљних органа, квалитета и употребне вредности гајених биљака
|
Садржај предмета:
Теоријска настава
Значај познавања анатомских параметара биљних органа гајених биљака. Анатомска карактеризација вегетативних и репродуктивних органа ратарско-повртарских биљних врста, утицај на квалитет и употребну вредност делова који се користе у људској исхрани. Анатомија вегетативних, репродуктивних органа и онтогенетски развој плодова житарица. Анатомија легуминоза значајних за исхрану људи и животиња. Прехрамбена влакна као компоненте биљних ћелија. Физичко-хемијске особине и физиолошка улога биљних влакана. Анатомија стабла и листа као параметар квалитета крмних биљака. Анатомске основе квалитета индустријских биљака (уљане културе, шећерна репа и трска, биљке у текстилној индустрији). Анатомија биљних органа зачинских и лековитих биљака. Грађа и дистрибуција секреторних структура зачинских и лековитих биљака. Онтогенетски развој плода и грађа перикарпа гајених воћарских врста. Анатомски параметри у предикцији бујности и пораста дрвенастих биљних врста. Анатомска грађа економски значајних врста дрвећа (врсте гајене за дрвну и папирну индустрију, врсте значајне за фиторемедијацију). Анатомски параметри значајни у формирању идеотипа гајених биљака у процесу селекције. Повећање продуктивности економски значајних биљака кроз промене анатомских карактеристика.
Практична настава
Израда анатомских препарата, упознавање са грађом и микроскопска мерења вегетативних и генеративних органа одабраних представника економски значајних група биљака, кроз реализацију радних задатака: компарација грађе вегетативних и репродуктивних органа различитих врста и генотипова житарица; анализа грађе различитих биљних органа крмних биљака у процени квалитета; идентификација анатомских параметара значајних за продуктивност и отпорност индустријских биљака; грађа перикарпа различитих типова плодова воћарских врста; карактеристике ксилемских елемената стабла економски значајних дрвенастих врста; грађа и дистрибуција секреторних структура зачинских и лековитих биљака и израда и одбрана семестралних радова.
|
Литература:
Maiti, R., Satya, P., Rajkumar, D., Ramaswamy, A. (2012): Crop Plant Anatomy. CABI, UK.
Melvin T.T, Zimmermann H.M. (2002): Xylem structure and the Ascent of Sap, Springer
Gyura J., Šereš Z., Šaponja Simović D., Pajin B. (2016): Proizvodnja i primena prehrambenih vlakana , Tehnološki fakultet Novi Sad
Dickison C. W. (2000): Integrative plant anatomy, Harcourt academic press, New York, London
Релевантни научни и стручни радови из области.
|