Pčelarstvo
Студијски програм: Мастер биолог
|
Назив предмета: Пчеларство
|
Наставник: Снежана Раденковић, Иво Караман, Зорана Бановачки
|
Статус предмета: изборни
|
Број ЕСПБ:7
|
Услов: нема
|
Циљ предмета
Упознавање са најзначајнијим принципима и технологијом гајења пчела, добијања пчелињих производа и опрашивању биљака.
|
Исход предмета
Формирање стручњака са академским образовањем који поседује неопходно знање и вештину пчеларске производње – биологију пчелиње заједнице, технологију гајења пчела и поступке добијања пчелињих производа.
|
Садржај предмета
Теоријска настава
Историјат и ривредни значај пчеларства, Састав пчелињег друштва (матица, радилица, трут); Врсте и расе пчела; Анатомско-морфолошка грађа медоносне пчеле (органи и чула); Размножавање пчела; Селекција и оплемењивање пчела. Апитехника - избор места за пчелињак и врста пчелињака; Пчелиња храна и њени извори, Прихрањивање и прехрањивање пчела; Припрема пчелињег друштва за искориштавање паше; Природно ројење; Вештачко образовање ројева; Селидба пчела на пашу; Припрема пчелињих друштава за презимљавање; Главни пчелињи производи (мед, полен, прополис, матична млеч, восак и пчелиње ларве); Медосно биље и полинација; Болести пчела и пчелињег легла: ноземоза, акароза, вароза, америчка и европска куга; кречно и камено легло; мајска болест; прехлађено легло; Биолошке методе у превенцији болести пчела; Штеточине пчела: воштани мољац, пчелиња ваш, мишеви, мрави, птице, осе, стршљенови и др.
Практична настава
Врсте кошнице (предности и недостаци); Вештачко саће (поступак добијања и прављење сатних основа); Основни преглед пчелиње заједнице-снага друштва, присуство матице, залихе хране; Формирање пчелиње заједнице; Разројавање пчелињих заједница; Формирање вештачког роја; Поступак хватања природног роја; Ситан пчеларски прибор и инвентар (са теренском вежбом); Механизација у пчеларству (са теренском вежбом); Одузимање и цеђење меда са теренском вежбом; Добијање полена; Добијање апитоксина и млеча (са теренском вежбом); Одгајивање матица; Додавање матица; Услови за лучење нектара, контрола уноса нектара (пчеларска вага); Прихрањивање и прехрањивање пчела (поступак припреме и прихране са шећерним сирупом и шечерно-медним погачама); Пчелиња паша (пролећна паша, летња паша, јесења паша); Дресирање пчела; Поступак припреме пчелињих друштава за зимовање; Праћење и откривање основних болести пчела.
|
Литература
Плавша Н.; Недић Н. (2015): Практикум из пчеларства. Пољопривредни факултет Нови Сад, (доступно у електронској форми на сајту Пољопривредног факултета).
Кулинчевић Ј. (2006): Пчеларство, Партенон, Београд.
Morse R., Flottum K. (1997): Honey bee pests, predators and diseases, Ohio, USA
Кривцов, Н.И., Лебедев, В. И. (2000):Технологија производње пчелињих производа, Савез пчеларских организација Србије, Београд.
|
Број часова активне наставе
|
Теоријска настава: 2
|
Практична настава: 2+0+4
|
Методе извођења наставе
Усмено излагање, презентације, вежбе на терену.
|
Оцена знања
|
Предиспитне обавезе
|
поена
|
Завршни испит
|
поена
|
активност у току предавања
|
5
|
писмени испит
|
|
практична настава
|
10
|
усмени испт
|
60
|
колоквијум-и
|
-
|
|
|
семинар-и
|
25
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|