Pčelarstvo

Студијски програм: Мастер биолог

Назив предмета: Пчеларство

Наставник: Снежана Раденковић, Иво Караман, Зорана Бановачки

Статус предмета: изборни

Број ЕСПБ:7

Услов: нема

Циљ предмета

Упознавање са најзначајнијим принципима и технологијом гајења пчела, добијања пчелињих производа и опрашивању биљака.

Исход предмета

Формирање стручњака са академским образовањем који поседује неопходно знање и вештину пчеларске производње – биологију пчелиње заједнице, технологију гајења пчела и поступке добијања пчелињих производа.

Садржај предмета

Теоријска настава

Историјат и ривредни значај пчеларства, Састав пчелињег друштва (матица, радилица, трут); Врсте и расе пчела; Анатомско-морфолошка грађа медоносне пчеле (органи и чула); Размножавање пчела; Селекција и оплемењивање пчела. Апитехника - избор места за пчелињак  и врста пчелињака; Пчелиња храна и њени извори, Прихрањивање и прехрањивање пчела; Припрема пчелињег друштва за искориштавање паше; Природно ројење; Вештачко образовање ројева; Селидба пчела на пашу; Припрема пчелињих друштава за презимљавање; Главни пчелињи производи (мед, полен, прополис, матична млеч, восак и пчелиње ларве); Медосно биље и полинација; Болести пчела и пчелињег легла: ноземоза, акароза, вароза, америчка и европска куга; кречно и камено легло; мајска болест; прехлађено легло; Биолошке методе у превенцији болести пчела; Штеточине пчела: воштани мољац, пчелиња ваш, мишеви, мрави, птице, осе, стршљенови и др.

Практична настава

Врсте кошнице (предности и недостаци); Вештачко саће (поступак добијања и прављење сатних основа); Основни преглед пчелиње заједнице-снага друштва, присуство матице, залихе хране; Формирање пчелиње заједнице; Разројавање пчелињих заједница; Формирање вештачког роја; Поступак хватања природног роја; Ситан пчеларски прибор и инвентар (са теренском вежбом); Механизација у пчеларству (са теренском вежбом); Одузимање и цеђење меда са теренском вежбом; Добијање полена; Добијање апитоксина и млеча (са теренском вежбом); Одгајивање матица; Додавање матица; Услови за лучење нектара, контрола уноса нектара (пчеларска вага); Прихрањивање и прехрањивање пчела (поступак припреме и прихране са шећерним сирупом и шечерно-медним погачама); Пчелиња паша (пролећна паша, летња паша, јесења паша); Дресирање пчела; Поступак припреме пчелињих друштава за зимовање; Праћење и откривање основних болести пчела.

Литература

Плавша Н.; Недић Н. (2015): Практикум из пчеларства. Пољопривредни факултет Нови Сад, (доступно у електронској форми на сајту Пољопривредног факултета).

Кулинчевић Ј. (2006): Пчеларство, Партенон, Београд.

Morse R., Flottum K. (1997): Honey bee pests, predators and diseases, Ohio, USA

Кривцов, Н.И., Лебедев, В. И. (2000):Технологија производње пчелињих производа, Савез пчеларских организација Србије, Београд.

Број часова  активне наставе

Теоријска настава: 2

Практична настава: 2+0+4

Методе извођења наставе

Усмено излагање, презентације, вежбе на терену.

Оцена  знања

Предиспитне обавезе

поена

 

Завршни испит

поена

активност у току предавања

5

писмени испит

 

практична настава

10

усмени испт

60

колоквијум-и

-

 

 

семинар-и

25