Biotehnologija mikroorganizama
Студијски програм: Мастер биолог
|
Назив предмета: Биотехнологија микроорганизама
|
Наставник: Зорица Свирчев, Маја Караман
|
Статус предмета: изборни
|
Број ЕСПБ: 7
|
Услов:
|
Циљ предмета
Циљ предмета је да се студенти оспособе да решавају актуелне проблеме човека из свакодневног живота проналажењем решења која већ постоје у природи или се могу на основу познатих природних законитости извести у лабораторији захваљујући метаболичким активностима микроорганизама.
|
Исход предмета
Након завршетка курса биотехнологија микроорганизама од студента се очекује да: покаже спремност у решавању задатака и проблема који се односе на елементе биотехнологије микроорганизама; покаже разумевање структуре биотехнолошких процеса код микроорганизама; препозна могућности биотехнолошке примене одређених група микроорганизама у разним областима медицине, пољопривреде, индустрије и екологије; може самостално да ради у биотехнолошкој лабораторији.
|
Садржај предмета
Теоријска настава
1. Подела микроорганизама у односу на биотехнолошку примену. 2. Појам и својства производних микроорганизама. 3. Производња биомасе. 4. Биореактори. 5. Општа шема микробиолошких процеса. 6. Формирање колекције културе микроорганизама. 7. Значај колекције култура микроорганизама. 8. Примена генетског инжињеринга у биотехнологији микроорганизама. 9. Раст микроорганизама. Производња примарних и секундарних метаболита. 10. Микотоксини и човек 11. Заједничка деловања микотоксина (синергизам и механизми) и еколошки аспекти.. 12-13. Примењена алгологија. 14. Примењена микологија. 15. Примењена лихенологија.
Практична настава:
1. Изолација аутохтоних сојева микроорганизама: микроалге и цијанобактерије. 2. Изолација аутохтоних сојева микроорганизама: гљиве. 3. Одржавање колекције култура микроалги, цијанобактерија. 4. Одржавање колекције култура гљива. 5. Скрининг изолата на специфична својства од значаја у биотехнологији: медицина. 6. Скрининг изолата на специфична својства од значаја у биотехнологији: фармација. 7. Скрининг изолата на специфична својства од значаја у биотехнологији: пољопривреда (биоконтрола). 8. Скрининг изолата на специфична својства од значаја у биотехнологији: заштита животне средине. 9. Скрининг изолата на специфична својства од значаја у биотехнологији: козметика. 10. Детекција афлатоксина у намирницама (афлатоксин тест). 11. Извори микотоксина и детекција карциногених микотоксина. 12.-13. Блок настава: Посета локалној млекари. 14.-15. Блок настава: Посета локалној пивари.
|
Литература
Свирчев З. (2005): Микроалге и цијанобактерије у биотехнологији. PMF. Универзитет у Новом Саду
Пејин Д. (2003): Индустријска микробиологија. Универзитет у Новом Саду, Нови Сад.
Ђукић Д., Јемцев В. (2003): Микробиолошка биотехнологија. Дерета, Београд.
Senadin Duraković i Lejla Duraković: Mikologija u biotehnologiji. Sveučilište u Zagrebu, 2003.
|
Број часова активне наставе
|
Теоријска настава: 3
|
Практична настава: 1+0+4
|
Методе извођења наставе
Настава ће бити реализована у виду предавања, вежби и семинарских радова.
|
Оцена знања
|
Предиспитне обавезе
|
поена
|
Завршни испит
|
поена
|
активност у току предавања
|
5
|
писмени испит
|
-
|
практична настава
|
5
|
усмени испт
|
40
|
колоквијум-и
|
20
|
|
|
семинар-и
|
15+15
|
|
|
|
|
|
|
|
|