Biotehnologija mikroorganizama

Студијски програм: Мастер биолог

Назив предмета: Биотехнологија микроорганизама

Наставник: Зорица Свирчев, Маја Караман

Статус предмета: изборни

Број ЕСПБ: 7

Услов:

Циљ предмета

Циљ предмета је да се студенти оспособе да решавају актуелне проблеме човека из свакодневног живота проналажењем решења која већ постоје у природи или се могу  на основу познатих природних законитости извести у лабораторији захваљујући метаболичким активностима микроорганизама.

Исход предмета

Након завршетка курса биотехнологија микроорганизама од студента се очекује да: покаже спремност у решавању задатака и проблема који се односе на елементе биотехнологије микроорганизама; покаже разумевање структуре биотехнолошких процеса код микроорганизама; препозна могућности биотехнолошке примене одређених група микроорганизама у разним областима медицине, пољопривреде, индустрије и екологије; може самостално да  ради у биотехнолошкој лабораторији.

Садржај предмета

Теоријска настава

1. Подела микроорганизама у односу на биотехнолошку примену. 2. Појам и својства производних микроорганизама. 3. Производња биомасе. 4. Биореактори. 5. Општа шема микробиолошких процеса. 6. Формирање колекције културе микроорганизама. 7. Значај колекције култура микроорганизама. 8. Примена генетског инжињеринга у биотехнологији микроорганизама. 9. Раст микроорганизама. Производња примарних и секундарних метаболита. 10. Микотоксини и човек 11.  Заједничка деловања микотоксина (синергизам и механизми) и еколошки аспекти.. 12-13. Примењена алгологија. 14. Примењена микологија. 15. Примењена лихенологија.

Практична настава: 

1. Изолација аутохтоних сојева микроорганизама: микроалге и цијанобактерије. 2. Изолација аутохтоних сојева микроорганизама: гљиве. 3. Одржавање колекције култура микроалги, цијанобактерија. 4. Одржавање колекције култура гљива. 5. Скрининг изолата на специфична својства од значаја у биотехнологији: медицина. 6. Скрининг изолата на специфична својства од значаја у биотехнологији: фармација. 7. Скрининг изолата на специфична својства од значаја у биотехнологији: пољопривреда (биоконтрола). 8. Скрининг изолата на специфична својства од значаја у биотехнологији: заштита животне средине. 9. Скрининг изолата на специфична својства од значаја у биотехнологији: козметика. 10. Детекција афлатоксина у намирницама (афлатоксин тест). 11. Извори микотоксина и детекција карциногених микотоксина. 12.-13. Блок настава: Посета локалној млекари. 14.-15. Блок настава: Посета локалној пивари.

Литература

Свирчев З.  (2005): Микроалге и цијанобактерије у биотехнологији. PMF. Универзитет у Новом Саду

Пејин Д. (2003): Индустријска микробиологија. Универзитет у Новом Саду, Нови Сад.

Ђукић Д., Јемцев В. (2003): Микробиолошка биотехнологија. Дерета, Београд.

Senadin Duraković i Lejla Duraković: Mikologija u biotehnologiji. Sveučilište u Zagrebu, 2003.

Број часова  активне наставе

Теоријска настава: 3

Практична настава: 1+0+4

Методе извођења наставе

Настава ће бити реализована у виду предавања, вежби и семинарских радова.

Оцена  знања

Предиспитне обавезе

поена

Завршни испит

поена

активност у току предавања

5

писмени испит

-

практична настава

5

усмени испт

40

колоквијум-и

20

 

 

семинар-и

15+15