Noć istraživača 2017 – Poziv na Konkurs za HOT nauku

Poštovane kolege,

Iako naučna zajednica smatra da je značaj nauke očigledan, to nije uvek jasno široj javnosti, pogotovo kada kritičko mišljenje remete teški ekonomski uslovi u kakvim se nalazi Srbija. Pored toga, često se može čuti da nauka kojom se bave naučnici kod nas, nije dovoljno interesantna i konkurentna i da je sveukupno na nižem nivou od najnovijih svetskih trendova i istraživanja.

Želimo da to promenimo. Povodom Noć istraživača koja će se i ove godine održati u Novom Sadu, želimo da predstavimo i promovišemo aktuelnu nauku kojom se bave naši istraživački timovi. Želimo da pokažemo široj javnosti da se i naučnici koji rade u Srbiji bave interesantnim temama i pokušavaju da reše goruće probleme.

Ukoliko se u svojim istraživanjima bavite temama i problemima koji su od značaja za širu javnost i trenutno aktuelnim temama na svetskoj naučnoj sceni, pozivamo vas da prijavite vašu istraživačku grupu na ovaj konkurs.

Istraživačku grupu čine okupljeni istraživači (minimum 2 istraživača u bilo kojim zvanjima) koji zajedno rade na nekoj temi. Istraživači mogu biti sa različitih insitucija, iz različitih laboratorija i sa različitih katedri, ali se mogu prijaviti i kompletne laboratorije i katedre. Dakle, istraživačka grupa ne mora biti formalna, niti mora biti trajna (može biti grupa oformljena za saradnju na samo jednom radu).

Prijavite vašu istraživačku grupu za HOT nauku!

Prijavljene istraživačke grupe biće predstavljene na Facebook stranici Noći istraživača Novi Sad gde će za njih moći da se glasa "lajkovanjem" do 1. jula. Deset finalista biće predstavljeno na bilbodima u gradu tokom septembra, u okviru kampanje za Noć istraživača u Novom Sadu 2017. godine, koja će se održati 29. septembra. Predstavnici izabranih istraživačkih grupa će takođe dobiti priliku da, ako žele, učestvuju u posebnom delu programa Noći istraživača (Kafa sa naučnicima, Pitajte naučnika, ..).

Rok za prijave istraživačkih grupa je 18. jun 2017. godine, a sama prijava je on line https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSf9t4-lUxiOxzB8T1Bm1R4Gf7kBW12gDYpD0ecJLhtu7xrPTg/viewform

Nakon što popunite formular, pošaljite nam fotografiju same istraživačke grupe ili fotografiju koja ilustruje vašu HOT nauku i istraživanja.

Za sva pitanja u vezi sa formularom i prijavom, kao i za dostavljanje fotografija, javite se prof. Tijani Prodanović na prodanvc@df.uns.ac.rs.