Sadržaj predmeta
Teorijska nastava
Kurs ima za cilj upoznavanje sa biologijom, značajem i primenom bakterija, algi, gljiva i lišajeva kao aktuelnih i potencijalnih producenata biološki aktivnih agenasa: antibiotici, antikancerogeni agensi, antivirusni agensi poreklom iz mikroorganizama. Metaboliti mikroorganizama u lečenju nesanice, holesterolemija; kao koagulanti i antikoagulanti, tonici, angiotenzini, kardijaci, afrodizijaci, seksualni atraktanti, nematocidi, itd. Proizvodnja enzima kao agenasa za poboljšavanje varenja, za epitelizaciju, u kozmetici itd. Mikroorganizmi kao posrednici u biosintezi aktivnih agenasa (hormoni, vitamini, organske kiseline, alkoholi). Micetizmi. Mikroorganizmi kao izvor zdrave hrane (vitamini, minerali, esencijalne aminokiseline). Alkaloidi, mikotoksini, cijanotoksini, fikotoksini i drugi toksini mikrobnog porekla. Imunomodifikatori: imunoaktivatori i imunorepresori.
Praktična nastava
Laboratorijske vežbe izolovanja i gajenja mikroorganizama kao osnove za eksperimentalni rad i razumevanje fiziologije mikroorganizama, posebno sekundarnog metabolizma, produkcije antibiotika; antibiogram.
|
Literatura
1. Vučetić, J. (1982): Mikrobiološke sinteze aminokiselina. Privredni pregled, Beograd.
2. Vučetić, J., Vrvić, M. (1992): Mikrobiološke sinteze vitamina. Nova prosveta, Beograd.
3. Vučetić, J. (1985): Mikrobiološke sinteze antibiotika. KIZ“Centar“, Beograd.
4. Matavulj,M., Gajin,S., Petrović, O. (1998): Biološki aktivne materije viših biljaka, gljiva, algi i bakterija. Univerzitet u Novom Sadu, PMF, Institut za biologiju, Novi Sad.
5. Muntanjola–Cvetković, M. (1981): Opšta mikologija. NIRO Književne novine, Beograd.
6. Pejin, D. (2003): Industrijska mikrobiologija. Univerzitet u Novom Sadu, Tehnološki fakultet, Novi Sad.
7. Radnović, D., Matavulj, M., Karaman, M. (2007): Mikologija,skripta za studente biologije. Izdavač: PMF Novi Sad, Departman za biologiju i ekologiju, Univerzitet u Novom Sadu. WUS Austria.
8. Rouz, A.H. (1975): Hemijska mikrobiologija. ICS Beograd; Prevod originala «Chemical microbiology», Butterworths, London.
9. Svirčev, Z. (2005): Mikroalge i cijanobakterije u biotehnologiji. PMF, Novi Sad.
10. Duraković, S., Duraković, L. (2003): Mikologija u biotehnologiji. Sveučilište u Zagrebu, Zagreb.
|