Biotehnologija
Studijski program :Diplomirani biolog modul Molekularni biolog
|
Vrsta i nivo studija: Osnovne akademske studije
|
Naziv predmeta: Biotehnologija
|
Šifra predmeta: OB045
|
Nastavnik: dr Zorica Svirčev
|
Status predmeta: obavezni
|
Broj ESPB:7
|
Uslov: -
|
Cilj predmeta
Cilj predmeta je da se studenti osposobe da rešavaju aktuelne probleme čoveka iz svakodnevnog života pronalaženjem rešenja koja već postoje u prirodi ili se mogu na osnovu poznatih prirodnih zakonitosti izvesti u laboratoriji zahvaljujući metaboličkim aktivnostima prokariota i eukariota.
|
Ishod predmeta:
Nakon završetka kursa Biotehnologije od studenta se očekuje da:
pokaže spremnost u rešavanju zadataka i problema koji se odnose na bazične elemente biotehnologije, pokaže razumevanje strukture biotehnoloških procesa, može da objasni poznatu i očekivanu ulogu i značaj biotehnoloških proizvoda, prepozna ekološki značaj i etički i socijalni efekat biotehnologije, zna jasno da razgraniči ciljeve biotehnologije u raznim oblastima medicine, poljoprivrede, industrije i ekologije, može samostalno da radi u biotehnološkoj laboratoriji.
|
Sadržaj predmeta
Teorijska nastava: Uvod u biotehnologiju, fundamentalna biotehnologija, aplikativna biotehnologija, bioreaktori, procesi u biotehnologiji, biotehnologija i prehrambena industrija, biotehnologija i poljoprivreda, biotehnologija u medicini i farmaciji, u proizvodnji energije, biotehnologija i ekologija, bioetika.
Praktična nastava: Izolovanje mikroorganizama iz vazduha/vode/zemljišta, prezervacija mikroorganizama i formiranje kolekcije kultura, ko-kultivacije mikroorganizama i viših biljaka, bioločki aktivne supstance mikroorganizama, biosinteze i biodegradacije, manipulacije mikrobnim kulturama, kulture tkiva, replica-plating, antigenske analize, bioinformatika. Poseta lokalnoj pivari i mlekari u kojima se studenti upoznaju sa primenom mikroorganizama u proizvodnji piva i mlečnih proizvoda.
|
Literatura
1) Kuburović M., Stanojević M. (1997):Biotehnologija.Smeits,Beograd.
2)Prentis S (1991): Biotehnologija- Nova industrijska revolucija. Školska knjiga, Zagreb.
3)Svirčev Z. (2005): Mikroalge i cijanobakterije u Biotehnologiji. Prirodno matematički fakultet. Univerzitet u Novom Sadu, Novi Sad.
4)Pejin D.(2003):Industrijska mikrobiologija.Univerzitet u Novom Sadu, Novi Sad.
5) Đukić D., Jemcev V. (2003): Mikrobiološka biotehnologija. Dereta, Beograd.
|
Broj časova aktivne nastave
|
|
|
Predavanja: 3
|
Vežbe:
|
Drugi oblici nastave: 2
|
Studijski istraživački rad:
|
Ostali časovi
|
Metode izvođenja nastave: Nastava će biti realizovana u vidu predavanja i seminarskog rada. Predavanja se izvode korišćenjem kompjuterskih prezentacija na video projektoru,projekcijom filmova i slajdova, kao i na terenskoj nastavi. Vežbe se izvode praktično u laboratoriji i na terenskoj nastavi.
|
Ocena znanja
|
Predispitne obaveze
|
poena
|
Završni ispit
|
poena
|
aktivnost u toku predavanja
|
5
|
pismeni ispit
|
-
|
praktična nastava
|
5
|
usmeni ispit
|
40
|
kolokvijum-i
|
30
|
praktični ispit
|
10
|
seminar-i
|
10
|
|
|
|
|